Op 4 mei herdenken we… 28 Joodse slachtoffers

Op de plaquette aan de voormalige synagoge in de Achterstraat staan de namen van medeburgers die door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

De namen van de 28 Joodse slachtoffers luiden:

Georg Cohn, Abraham van Gelder, Elisabeth van Gelder-Bakker, Mozes van Gelderen, Betje van Gelderen-Godschalk, Salomon van Gelderen, Michel Klatzer, Betje Klatzer-Godfried, Abraham Klatzer, Andries Klatzer, Sara Julia Gerson-Lippers, Ursula Gerson, Joseph Rozeband, Mietje Rozeband, Reintje Rozeband, Eliza Esther Nathans-Kohen, Elfriede Kohen-Gans, Dina Sophia Kohen, Alex Leopold Kohen, Josephina Israëlina Kohen, Ester Elise Gosschalk-Stern, Simon Northeimer, Marga Zilverberg, Sander van Delft, Schoontje Dina van Delft-Kohen, André Meijers, Rosetta Meijers-Meijers en Rachel Rozeband-Cortissos.

Initiatiefnemer van de oprichting van het monument was de eigenaar van de voormalige synagoge, John Marsman. Omdat de historie van de voormalige synagoge in de vergetelheid dreigde te raken besloot hij er een tastbare herinnering aan de Joodse gemeente te realiseren. Edwin van der Wolf heeft in samenwerking met streekarchivaris Gerrit Kouwenhoven de namen van de door de bezetter gedeporteerde Joodse inwoners van Hattem achterhaald.

Het monument is onthuld op 26 april 2006 door burgemeester P.A. Zoon van Hattem.

Dit artikel maakt deel uit van een reeks van vier over herdenken in de week van 4 mei 2024.

2 REACTIES

  1. Correctie : Initiatiefnemer van de oprichting van het monument was de eigenaar van de voormalige synagoge, John Marsman.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in