Nieuwe woonwet leidt tot onwerkbare situaties in gemeenten

Niet alleen het samenwerken tussen minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en minister Marjolein Faber van Asiel en Migratie schijnt probleemvol te zijn, ook de relatie tussen beide ministers en gemeenten gaat niet over rozen. De Vereniging Nederlandse Gemeenten probeert al maanden haar zorgen aan minister Faber over te brengen. De stapeling van voorgenomen maatregelen rondom asiel en huisvesting zouden negatieve effecten hebben in dorpen en steden. Tientallen gemeenten trokken afgelopen week bij minister Keijzer aan de bel, omdat ze haar concept-woonplan onwerkbaar vinden. Ook de gemeente Hattem maakt zich zorgen over de uitvoerbaarheid van dit wetsvoorstel, onder andere omdat dit het voldoen aan de huisvestingstaakstelling lastiger maakt.  Elburg, Oldebroek, Nunspeet, Harderwijk, Putten en Ermelo schreven in een kritische brief dat zij met voorrang woningen blijven aanbieden aan vergunninghouders. Ook vanuit de provincie Gelderland is er felle kritiek geuit op het wetsvoorstel van de minister waarin de minister de voorrangspositie van statushouders schrapt. Het College van de Rechten van de Mens stelt zelfs dat de wet discriminerend is en in strijd is met de mensenrechten.

Voor de genoemde gemeenten wordt de situatie onuitvoerbaar, omdat ze van de ene minister een taakstelling hebben gekregen om voor een aantal statushouders per jaar woonruimte te zorgen (Faber) en straks van de andere minister geen voorrang meer mogen verlenen (Keijzer).

Noodsituatie
Ook Hattem heeft een taakstelling. Naast het huisvesten van statushouders, die geen voorkeur mogen uitspreken over waar ze gaan wonen en hoe, en geen inschrijfduur hebben opgebouwd, zijn er nog andere groepen die met voorrang gehuisvest kunnen worden. Dat zijn mensen die zich in een noodsituatie bevinden, zo schrijft Hattem op haar website.

Ongelijkheid
Het College van de Rechten van de Mens verwijst het concept-plan naar de prullenbak. Ze schreef als reactie op het wetsvoorstel van Keijzer: ‘Het voorstel is in strijd met mensenrechten, creëert ongelijkheid en biedt bovendien geen oplossing voor het woningtekort.’ Zouden de statushouders geen voorkeurspositie meer hebben, dan scheelt dat een paar maanden voor andere mensen die op de wachtlijst staan voor een sociale huurwoning.
Het College heeft het wetsvoorstel getoetst aan het verbod op discriminatie, zoals dat is vastgelegd in artikel 1 van de Grondwet en internationale verdragen. Het voorstel doorstaat deze toets niet. Het maakt het voor gemeenten namelijk onmogelijk om mensen met een asielstatus aan te wijzen als groep met een dringend huisvestingsprobleem, terwijl dat voor andere groepen wél kan. Zo wordt één specifieke groep benadeeld.

Hattemse zorgen
De gemeente reageerde als volgt op genoemde ontwikkelingen: ‘Er is tot 16 maart een internetconsultatie geweest waarbij iedereen op de voorgestelde wijzigingen heeft kunnen reageren. De gemeente Hattem heeft hiervoor ook input geleverd bij de VNG. De reactie van de VNG op het wetsvoorstel is te vinden op Overheid.nl | Consultatie Wetsvoorstel nieuwe regels inzake huisvesting vergunninghouders, reactie

Hier sluiten we ons bij aan. Ook de gemeente Hattem maakt zich zorgen over de uitvoerbaarheid van dit wetsvoorstel, onder andere omdat dit het voldoen aan de huisvestingstaakstelling lastiger maakt. Op het moment dat het wetsvoorstel is aangenomen door het parlement gaan wij kijken of en hoe wij hier als gemeente Hattem het beste uitvoering aan kunnen geven.’

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in