Nieuwe tentoonstelling Voermanmuseum: Halverwege Parijs

Sinds gisteren is er een nieuwe tentoonstelling van werken opengesteld in het Voerman Stadsmuseum in Hattem. De nieuwe tentoonstelling draagt de naam ‘Halverwege Parijs’ en zoomt in op de periode dat Jan Voerman senior naar Antwerpen en Brussel reisde. De tentoonstelling zal vrijdag 3 februari om 16.00 officieel worden geopend, ook burgemeester Sanderse is daarbij aanwezig.

Antwerpse academie
In 1880-1881 stond Voerman senior ingeschreven aan de Antwerpse academie om lessen te gaan volgen op de Winter- en Zomer cursus afdeling ‘natuur’. Hij ging daar onder andere schilderen naar model leren onder Karel Verlat. Verlat was een groot voorstander van licht-donker contrasten. Het was op de Antwerpse academie, net als elders, in die tijd gebruikelijk om modellen in zeventiende-eeuwse kostuums te schilderen. Na Antwerpen ging Voerman enige tijd naar Brussel, waar veel Nederlanders werkten of leerling aan de academie waren.

Samenwerking met Barat-Venker
Wat zag Jan Voerman sr. allemaal in die tijd in BelgiĆ«? Wat inspireerde en beĆÆnvloedde hem? In de tentoonstelling ‘Halverwege Parijs’ toont het museum werken uit de Barat-Venker collectie die Voerman senior in zijn tijd in BelgiĆ« zou hebben kunnen gezien. Daarnaast ziet u werk van Voerman senior met sporen van die beĆÆnvloeding. Bruno Barat en Paul Venker verzamelden jarenlang Belgische schilderkunst uit de negentiende eeuw. De tentoonstelling is in samenwerking met Bruno Barat tot stand gekomen.

Vanaf dinsdag 31 januari te zien in het Voerman Stadsmuseum Hattem.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in