Molen De Fortuin in Hattem kan weer gaan draaien

Op dinsdag 12 februari worden de nieuwe roeden van molen De Fortuin geplaatst. Deze roeden van zo’n 20 meter lang worden met speciaal transport aangeleverd en met een grote kraan in de askop gehesen.

Roest
De stalen roeden van De Fortuin bleken tijdens een inspectie in september 2017 door roest aangetast. Om veiligheidsredenen is de molen toen stil gezet. Het laten maken van nieuwe roeden nam een behoorlijke tijd in beslag vanwege het specialistische werk, het beperkte aantal molenmakers en de relatief grote vraag naar nieuwe roeden.

Van Bussel-neuzen
De huidige roeden dateren van de jaren ‘70. De roeden die nu geplaatst worden, lijken qua uitvoering meer op de roeden die in 1942 op de molen werden geplaatst. Ze zijn namelijk voorzien van Van Bussel-neuzen. Dit is een wiekverbetering die er voor zorgt dat de molen makkelijker draait bij weinig wind en onderhoudsvriendelijker is.

Het weer…
Vanaf maandag 4 februari wordt van de bestaande wieken al het houtwerk verwijderd. Deze werkzaamheden leveren geen overlast op voor het verkeer. De plaatsing op 12 februari is nog wel afhankelijk van het weer. Bij te harde wind kunnen de roeden niet gehesen worden en wordt naar donderdag 14 februari uitgeweken,

Uitleg
Na het plaatsen en afwerken van de nieuwe roeden gaat de molengroep het nieuwe gevlucht van De Fortuin testen. Daarna volgt een officiële heringebruikname en zal de molen weer als gebruikelijk draaien. In de periode van de werkzaamheden is de molen zaterdags tussen 13.30 en 16.30 uur wel open voor bezoek. De molenaars zijn graag bereid de bezoekers uitleg te geven over de vervanging en verbetering van het gevlucht.

Vanwege de werkzaamheden wordt de Molenbelt op 12 februari afgesloten voor alle verkeer, inclusief voetgangers. Bewoners van de Molenbelt kunnen tijdens de werkzaamheden gebruik maken van de Noordwal om hun woning te bereiken.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in