Bewustworden van lichthinder

Op 28 oktober is het de Nacht van de Nacht. Dit evenement heeft tot doel om ons bewust te maken van de gevolgen van verlichting. Overbodige verlichting buitenshuis verstoort het leven van mensen, planten en dieren. En meer dan 60 procent van de dieren zijn nachtdieren. Het kost energie, is nachtelijke landschapsvervuiling en verhoogt lang niet altijd het gevoel van veiligheid, aldus de organisatie Powered by Hattem.

Inspirerend voorbeeld: Saturn Petcare
Ook in Hattem is er aandacht voor bewust verlichten. Een mooi voorbeeld daarvan is Saturn Petcare. De laatste uitbreiding van het bedrijf leverde klachten op over ongewenste verlichting van het naastgelegen weiland. Naar de klachten is goed geluisterd omdat, zoals directeur Operations Raymond Klaasing zegt: “We beseffen dat we in een omgeving zitten waar we rekening met elkaar moeten houden.  En dan bedoel ik niet alleen de mensen die in de buurt wonen, maar ook de planten en dieren. Door de inbreng van de omgeving en onze eigen groeiende bewustwording komen we tot verbeteringen. We zijn nu bezig om de verlichting van de gebouwen aan de Stadslaan aan te pakken.”

Meer goede (of minder goede) voorbeelden?
Powered by Hattem is, in het kader van de Nacht van de Nacht, op zoek naar meer goede voorbeelden van bewust verlichten. “En we zijn ook benieuwd of er in Hattem nog minder goede voorbeelden zijn. Hebt u suggesties waar het licht een tandje minder kan, of wilt u juist een inspirerend voorbeeld met ons delen? Wij horen het graag via info@poweredbyhattem.nl

Foto: Saturn Petcare

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in