Op 2 april vond in Den Haag een demonstratie plaats met meer dan vijfhonderd Aziatische horecaondernemers, koks en hun families, waaronder medewerkers van Kota Radja. Ze protesteerden tegen de afschaffing van specifieke functie-eisen voor Aziatische koks, wat hun werk en de culinaire diversiteit bedreigt. Tevens was er een rechtszaak van de ondernemers tegen de staat. Op 14 mei is de uitspraak. Terrence Ip, eigenaar van Kota Radja, houdt hoop op de goede afloop.
De demonstratie vond plaats voor de rechtbank en de Tweede Kamer, waarbij de deelnemers zich na politie-instructies verplaatsten naar een veld tegenover de Tweede Kamer.
Geen erkenning specifieke eisen
In de rechtszaal werd een zaak aangespannen tegen het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), dat in 2024 besloot de erkenning van de specifieke functie-eisen voor Aziatische koks in te trekken. De nieuwe regeling had sinds 1 juli 2024 geleid tot een drastische afname van goedgekeurde aanvragen voor Aziatische koks.
Nieuwe realiteit
De Volkskrant schreef over het proces: De landsadvocaat stelde tijdens de zitting, dat het personeelstekort bij Aziatische restaurants niet significant groter is dan bij andere horecagelegenheden. Daarbij wees de staat op een veranderde politieke koers, waarbij arbeidsmigratie niet langer als structurele oplossing voor personeelstekorten wordt gezien. De sector zal zich volgens de landsadvocaat moeten aanpassen aan de nieuwe realiteit en meer verantwoordelijkheid moeten nemen, onder andere door het bieden van opleidingsmogelijkheden en een inclusieve werkomgeving voor niet-Aziatische werknemers. Als voorbeeld wordt genoemd het hanteren van Engels als voertaal in de keuken.
Volgens de advocaat van de brancheorganisaties is het in de praktijk nagenoeg onmogelijk om toestemming te krijgen voor het aantrekken van gespecialiseerde koks van buiten de EU. Van de 83 ingediende aanvragen is er geen enkele goedgekeurd. In vacatureteksten mogen geen specifieke eisen meer worden opgenomen, zoals kennis van de Chinese taal en cultuur of ervaring binnen de Chinese keuken. De advocaat stelt dat de vacaturetekst zo algemeen moet zijn dat deze feitelijk niet meer toespitst op de benodigde expertise. Dit zou ertoe leiden dat werkgevers geen geschikte kandidaten meer kunnen aantrekken. (bron: de Volkskrant)
Lees ook: kota-radja-ziet-zich-door-overheid-in-bestaan-bedreigd-en-vraagt-lokale-steun/